luni, 2 februarie 2015

Sarmale cu carne de porc în foi de varză

 Salutare dragilor,
A venit vremea să mai prezint o rețetă din cele care nu credeam vreodată că voi reuși să o fac, și aici vorbesc de sărmăluțe din carne de porc în foi de varză murată. 
Umplutura acestor sărmăluțe, care este cel mai important element, este foarte versatila, poate fi utilizata și cu foi de vita de vie sau la alte mâncăruri, cum ar fi ardeii umpluți sau roșii umplute. 
Si carnea de porc poate fi înlocuită, de asemeni, cu pui sau curcan, însă la tocarea prin mașină trebuie adăugată și putină grăsime animală pentru ca rezultatul final să fie gustos și fraged, nu fad și uscat.

Ca și lista de ingrediente, deși nu e bătută în cuie, vă trebuie asa:
pentru aproximativ 30-40 de bucăți (în funcție de mărime)

o varza murată cu foi cât mai netezi și mai mari
1 kg de carne de porc un pic grăsuță, tocată
2-3 cepe măricele
2-3 morcovi potriviți
o rădăcina de pătrunjel
o bucată de țelină (aprox. 100 g)
100 g orez
150 ml suc de roșii sau bulion diluat + vreo 100 ml pentru fierbere
100-150 g kaiser
Cimbru uscat, sare, piper...

Pentru început, se pune varza murată într-un vas cu apă, la desărat. Ca și timp, eu o las peste noapte, dar e indicat sa schimbați apa măcar de doua ori în acest timp.
Compoziția se prepara astfel:
legumele se toacă sau se rad cât mai mărunt posibil, apoi într-o tigaie cu capac, încinsă cu putin ulei sau untură, le înăbușim putin după care adaugăm și orezul. Il amestecăm cu legumele un minut cât să devina lucios, apoi adaugăm bulionul, cimbru și asezonăm cu sare și piper. 
Când legumele s-au înmuiat, se dă tigaia deoparte și se lasă să se răcească putin, după care amestecăm tot conținutul cu carnea tocată. Se amestecă bine pană devine o compoziție omogenă si păstoasă.
Atenție! Am văzut multe persoane care pun ou în aceasta compoziție și este greșit. Oul leagă compoziția și nu dorim acest lucru. Sărmăluța trebuie sa fie frageda și sfărâmicioasă, singurul lucru care o leagă este orezul și împachetarea în foaia de varza. De asemeni, nu exagerați cu orezul, pentru ca prea mult orez în compoziție, va da aspritate și senzație de uscăciune umpluturii după coacere.
Se trece la pasul următor și anume împachetarea, după ce în prealabil am scos varza din apă și am pregătit frunzele (îndepărtare de pe cotor și eliminarea nervurii centrale). Aici sunt două feluri de împachetare:
*prima - se pune o lingură de umplutură într-un capăt al foii, se rulează odată, se aduc lateralele în interior, iar apoi se rulează pană la capăt
*a doua - se pune o lingura de umplutură într-un capăt al foii, se rulează pană la capăt, iar ținând ruloul format în mană, se îndeasă cu degetul capetele în interiorul ei.
Sper că s-a înțeles ceva... :)
In oala, înainte de a așeza sarmalele, acele nervuri scoase din frunza de varza se toacă grosier și se pun la fundul oalei. Acest lucru va împedica prinderea sarmalelor de fundul vasului. 
Intre straturile de sarmale se așează felii de kaiser sau bacon afumat și se presară putin suc de roșii și cimbru uscat.
La final, pe deasupra mai presărăm putină varză tocată și punem apă pană începe să se zărească printre sarmale, nu punem prea multă căci la fierbere va da în foc. Punem capacul și dăm la foc mediu spre mic sa fiarbă minim două ore.
Pentru un rezultat optim este de preferat să folosiți o oală de fontă sau oală de lut, însă oala de lut trebuie ținută în apă cu 30 de minute înainte de folosire, iar în acest vas coacerea sarmalelor se va face la cuptor, nu pe aragaz.
După două ore se scoate o sărmăluță și se verifica textura, dacă este prea aspră, se mai lasă 30 minute la fiert.
Succes!

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Brownie cu glazură de ciocolată picantă si fleur de sel

Sunt sigur ca toată lumea este capabila sa facă o prăjitură "brownie", este una dintre cele mai simple și ușoare rețete pentru un desert rapid și delicios, iar ca sa dați o nota mai fina acestei banale prăjituri va propun rețeta mea.

Ingrediente:
120g ciocolata
60g unt
180g zahar
2 oua
un vârf de sare
esență de vanilie
1/2 linguriță praf de copt
120g faina alba
pentru glazura: 
80g ciocolata
un vârf de linguriță de piper cayenne
o linguriță de sare de mare, grunjoasa. 

Pentru început, punem ciocolata și untul la topit, la microunde, timp de vreo 30 secunde. 
Apoi, amestecând cu un tel, adaugăm peste acestea, zaharul, sarea, esența de vanilie și ouăle, unul câte unul, pana obținem un amestec omogen.
In final se adaugă și faina cu praful de copt, la fel amestecând, pana obținem o compoziție omogena.
Se varsă într-o tava potrivita cantității, în care a fost așezată înainte, o foaie de copt. După care dam la cuptorul încins la 180 de grade, timp de vreo 25-30 de minute. 
După ce o scoatem din cuptor, cât se răcește, preparam glazura, topind ciocolata și amestecând-o cu piperul cayenne. 
Întindem glazura peste, iar apoi presărăm mici bobite de sare de mare pe deasupra, nu exagerând ,dar sa fie vizibila, ca în poza de la începutul postării.
Lăsăm timp de vreo 2 ore la frigider, apoi se poate servi.
Succes!


Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

vineri, 12 decembrie 2014

Supă cu ciuperci

 Vă mai aduceți aminte de supa de pui făcută acum nu demult? Astăzi am revenit cu ceva asemănător, dar am înlocuit carnea, cu ciuperci champignon.
Totul începe ca la orice supă, se curătă legumele: o jumătate de praz, doi morcovi potriviți, o bucata de țelină și una de rădăcină de pătrunjel. Se taie în bucăți mari și se bagă la fiert cam în 2 litri de apa, timp de 20-30 de minute, la care se mai adaugă și doua lingurițe de sare + un cub de concentrat de supa de pui. 
Când legumele au fiert, le scoatem și le băgăm la blender, împreună cu câteva linguri de zeama. După ce le-am pasat bine, le vărsăm înapoi în oala, dam iar la foc mic și adaugăm și ciupercile feliate.
Lăsăm ciupercile sa fiarbă vreo 8-10 minute în aceasta supa, după care este gata de servit.
Se poate adăuga și fidea, tăieței sau paste de orez, cu crutoane sau simpla.
Pofta mare!

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari